Nieuws

BLIJF UP-TO-DATE OVER VERZEKEREN, BELEGGEN EN BANKIEREN

Als je een verbouwing plant, weet dat er heel wat premies zijn waarop je aanspraak kunt maken. De Vlaamse overheid heeft een uitgebreid stelsel van premies en voordelen, maar ook bij je provincie en bij je gemeente kun je aankloppen voor renovatiepremies.

Bovendien kennen ook de netwerkbeheerders subsidies toe voor bepaalde verbeteringen aan je woning. De meeste premies hebben als doel gebouwen energiezuiniger te maken met het oog op de klimaatdoelstellingen.

Via de onderstaande links kun je nagaan voor welke werken je een premie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Sommige premies kun je combineren, andere dan weer niet. Reken vooraf uit welke strategie je het meeste voordeel oplevert.

Premies van het Vlaams Gewest

Dit zijn de belangrijkste premies die het Vlaams Gewest toekent. Klik op de links om de voorwaarden en de procedure te zien. Een volledig overzicht vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Algemene premies voor renovatiewerken

 • Overkoepelende renovatiepremie
  In een periode van tien jaar kun je twee keer een overkoepelende renovatiepremie aanvragen.
 • Vlaamse aanpassingspremie
  Een premie voor 65-plussers die hun woning aanpassen aan de noden van het ouder worden, bijvoorbeeld de woning toegankelijker maken of technische hulpmiddelen installeren.
 • Btw-tarief van 6 %
  Een privéwoning die ouder is dan tien jaar kun je renoveren tegen het btw-tarief van 6 %.
 • Verlaagde onroerende voorheffing voor energiezuinig gebouw
  Je kunt vermindering van de onroerende voorheffing krijgen voor een energiezuinig gebouw. Het E-peil bepaalt of een gebouw energiezuinig is.
 • EPC-labelpremie bij energierenovatie
  Als je een woning met een slechte energieprestatie zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, heb je recht op een premie.
 • Renteloos renovatiekrediet
  Als je een renovatiekrediet afsluit voor een woning met een ondermaatse energieprestatie, gekocht vanaf 2021, krijg je een rentesubsidie van de Vlaamse overheid.

Premies voor specifieke renovaties

Premies van de andere gewesten

Informatie over renovatiepremies voor woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vind je op de website van Huisvesting Brussel. Voor woningen in het Waals Gewest, ga naar de website van Wallonië.

Renovatiepremies van provincies

De meeste verbouwingspremies die vroeger door de provincies toegekend werden, zijn inmiddels gecentraliseerd naar het Vlaams Gewest. Afhankelijk van de provincie zijn er wel nog subsidies te krijgen voor specifieke projecten.

Renovatiepremies van gemeenten

Om te weten te komen welke premies er bestaan in je stad of gemeente, geef je postcode in op www.premiezoeker.be.

Renovatiepremies van netwerkbeheerders

De Vlaamse overheid geeft in samenwerking met netbeheerder Fluvius premies om energiebesparende investeringen aan te moedigen. Er zijn premies voor isolatie en voor energiebesparende installaties.

Hier vind je een compleet overzicht

De Gasfederatie geeft een premie voor de renovatie van een collectieve schoorsteen en voor de vervanging van een twintig jaar oude gasketel.

Voor woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vind je informatie op de website van Sibelga.