Nieuws

BLIJF UP-TO-DATE OVER VERZEKEREN, BELEGGEN EN BANKIEREN

Het nieuwe academiejaar is van start gegaan. Komende weken trekken vele studenten dan ook weer richting kot op zondagavond, klaar voor een nieuwe lesweek. Maar hoe zit dat met de verzekering van dat kot?

Verzekeringen voor studentenkoten

Wat met de brandverzekering voor een studentenkot? Dekt de verzekering van mama en papa ook het kot van zoon- of dochterlief of moet die een aparte verzekering afsluiten? Wij zetten alles graag duidelijk op een rijtje.

student op kot

Is een brandverzekering verplicht (voor een kotstudent)?

Neen. Zowel voor jouw eigen woning als voor een studentenkot geldt dat een brandverzekering niet verplicht is. Het is echter bijzonder sterk aan te raden om niet voor zéér onaangename verrassingen te staan bij brand of waterschade.

Je zal echter heel vaak zien dat de verhurende partij in het contract laat opnemen dat de huurder zelf moet instaan voor een verzekering. Dit geeft de indruk dat het om een verplichting gaat.

 

Dekt jouw brandverzekering ook een studentenkot?

Ja! Wie een woningverzekering heeft voor het ouderlijke huis, zal zien dat in de polis ook een eventueel studentenkot van zoon/dochter opgenomen staat. Een woningverzekering dekt dus automatisch ook een kot van de kinderen die niet thuis wonen.

Wat als er brand of waterschade is op kot van jouw kind?

In eerste instantie moet gekeken worden naar de verantwoordelijke van de schade. Is dat jouw zoon/dochter? Dan zal je zien dat de verzekering van de verhuurder de kosten voor de schade zal verhalen op jouw kind. In de praktijk betekent dit dat ze die koste op jou zullen verhalen… Indien je over een brandverzekering beschikt, is dat echter geen enkel probleem. Dan doe je gewoon een beroep op jouw verzekering.

student

Geldt jouw brandverzekering ook op kot in het buitenland?

Het is steeds populairder om via programma’s als Erasmus in het buitenland te studeren. Maar hoe zit het daar met die brandverzekering? Is jouw zoon/dochter daar ook gedekt door jouw woningverzekering? Ja, binnen de Europese Unie wel.

Gaat jouw kind studeren buiten de Europese Unie? Dan moet je toch een extra verzekering afsluiten ter plaatse.

Wat dekt zo’n brandverzekering precies?

Dat hangt een beetje van polis tot polis af. Sowieso ben je verzekerd tegen schade na brand, wateroverlast, blikseminslagen, ontploffing etc. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld diefstal en andere vormen van schade op te nemen in de verzekering. Je kan ons altijd contacteren voor meer details hierover.

Altijd geldt: wat in de algemene woningpolis opgenomen is, telt ook voor het kot van zoon/dochter.

Laatste tip: vermijd conflicten met een plaatsbeschrijving

Mogen we je nog één gouden tip geven? Zorg dat je de huurovereenkomst start én eindigt met een plaatsbeschrijving. Maak samen met de verhuurder een inventaris op van de staat van het kot, de gemeenschappelijke ruimtes en de eventuele inboedel. Maak foto’s van eventuele schade die al aanwezig is. Wanneer de huurovereenkomst afloopt doe je dat nog een keer.

Zo kan er amper discussie zijn over schade of gebreken. Ontstaat er toch onenigheid? Wil de verhuurder alsnog schade op jou verhalen waar je niet verantwoordelijk voor kan worden gesteld? Dan voorziet de Vlaamse Overheid in een aantal richtlijnen die gevolgd kunnen worden. Je vindt die hier.

Weet bovendien dat er een aantal herstellingen zijn waarvoor de verhuurder altijd verantwoordelijk wordt geacht. Je vindt die lijst - opgesteld door de Vlaamse Overheid - hier.