Nieuws

BLIJF UP-TO-DATE OVER VERZEKEREN, BELEGGEN EN BANKIEREN

1 september is een beladen datum. Kinderen kijken er vaak wat tegenop, ouders kijken er dan weer naar uit. Eén ding staat vast; na een prachtige zomervakantie keert Vlaanderen terug massaal schoolwaarts. Het wordt voor iedereen weer wennen aan de gekende routine, maar voor je het weet ben je ook daar weer helemaal aan gewend. 

Wij geven jullie alvast wat tips om alles vlotter te laten verlopen. 

Een babbel kan wonderen doen

Heeft jouw kleine spruit niet zoveel zin om naar school te gaan? Dan doe je er goed aan hem/haar wat goede moed in te spreken. Weet bovendien dat een goed gesprek geen monoloog, maar een dialoog is. Moedig je kind aan te benoemen waar hij/zij schrik voor heeft. Emoties uiten is niet makkelijk. Het is iets dat je moet leren. Zet jouw zoon of dochter aan dit te doen en gevoelens te benoemen. 

Tijdens zo’n babbel is het belangrijk dat je positieve punten herkent en daarop focust. Het heeft geen zin mee te gaan in hun twijfels en vrees. Herinner hen aan de positieve punten van het vorige schooljaar. “Je ziet je vriendjes terug”, is alvast een goed begin. Weet bovendien dat ook de hobby’s weer beginnen wanneer de schoolpoorten openen. Voetbal, judo, muziekschool of de jeugdbeweging? Ook die gaan weer van start!

schoolmateriaal

Zorg voor een herkenbare routine

Veel kinderen vrezen niet per se het teruggaan naar school, maar wel de verandering in routine. Zorg dan ook dat ze zo snel mogelijk in een nieuw-, leuk ritme terechtkomen. Misschien wel de lastigste wijziging, is het slaapritme. In het beste geval zorg je dat een kind de laatste vakantieweek al begint met het aanhouden van de nieuwe routine. 

Dat maakt de overgang makkelijker en zorgt dat ze minder stress voelen bij de start van het nieuwe schooljaar. 

Wees goed voorbereid

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je helpt je zoon/dochter niet wanneer je alles op het laatste moment nog moet bij elkaar zoeken en jezelf zenuwachtig maakt. Dit zorgt voor een groter stressgevoel en maakt de overgang abrupter. Zorg ervoor dat je in aanloop naar 1 september alle nodige mappen, boekentassen, pennen en ander schoolmateriaal in huis gehaald werd. 

Deze tip geldt trouwens het hele schooljaar lang. Je vermijdt een hoop stress en kopzorgen wanneer je ’s avonds de volgende ochtend voorbereidt door kleren en schoolmateriaal (is die sporttas klaar?) alvast klaar te leggen en te zorgen dat de brooddoos sneller gemaakt is ’s morgens.  Betrek je kinderen hier ook bij, als ze dat willen.

school

Het is oké dat jij ook wat zenuwachtigheid voelt, dat doen anderen ook.

Wees maar zeker: zelfs de stoersten onder ons voelen toch een kriebel in de buik op 1 september. Hoe zwaar de kinderen ons geduld op de proef konden stellen in juli of augustus, we gaan ze allemaal missen én we hopen allemaal dat ze het leuk hebben op school. Het is logisch dat je je hier wat druk in maakt. Praat met andere ouders en je merkt al snel dat dit een logische situatie is. 

Wat helpt voor je kinderen, helpt ook voor jou. Praat dus over jouw vrees. Een ontspannende yoga- of ademhalingsoefening kan trouwens wonderen doen. Ook voor je kindje.

Zorg dat de vakantie niet (helemaal) eindigt op 1 september

De zomer eindigt niet op 1 september (tenminste: de astronomische zomer toch niet). Waarom moet de zomervakantie dat dan wel doen? Je kan die best wat langer laten duren. Zorg voor wat leuke afwisseling tussen school en vrije tijd. De scholen hebben ook een inloopperiode nodig. Niemand krijgt al pakken huiswerk mee naar huis die eerste week. Althans: dat hopen we…

Zorg dus nog voor wat ontspanning. Ga een ijsje halen na die eerste schooldag of doe iets leuks samen. Zorg er bovendien voor dat je kind zijn/haar indrukken kwijt kan na zo’n eerste dag vol (nieuwe) indrukken. Praten, praten, praten. We kunnen het niet genoeg herhalen. Het helpt met de verwerking, zowel van een leuke- als een stresserende dag. Is jouw kind niet zo’n babbelaar? Moedig hem/haar dan aan door wat vragen te stellen tijdens een spelletje of wandeling. 

Ook deze tips willen we jullie niet onthouden

Tot slot nog deze handige tips:

  • Ga je met de auto naar school? Zorg dan voor wat afleiding op de achterbank, met een gezonde snack of speelgoed.
  • Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Als het mogelijk is, raden we aan met de fiets of te voet naar school te gaan, dit zorgt op zich ook al voor de nodige afleiding én is het uitgelezen moment om nog een babbeltje te slaan.
  • Een planning helpt. Kinderen houden van een houvast. Geef hen die. Niet enkel door een vaste routine op te bouwen, maar ook door een schema uit te tekenen. Hierop staan alle belangrijke school- (lessen LO, schooluitstap, huiswerk…) en ontspanningsmomenten duidelijk aangeduid. Zorg voor een leuke afwisseling en overloop de planning met je kind. Zo weet die altijd waar hij/zij aan toe zal zijn.


Veiligheid boven alles

Ook wie al onze bovenstaande tips indachtig was, kan nooit 100% vermijden dat een ongeval jouw pad kruist. Zeker niet in het verkeer. Zorg dat deze voorvallen de start van het nieuwe schooljaar niet verknallen. Zowel op financieel, praktisch als mentaal vlak is dit nu écht wat je wil vermijden…

De oplossing? Een familiale verzekering waarin alle gezinsleden opgenomen zijn. Het neemt niet alle zorgen weg, maar zorgt alvast wel voor een eenvoudige afhandeling wanneer jij of jouw kind schade berokkent bij derden deze september. Heb je hier vragen over? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.